Hovězí trhaný krk alla bolognese
Boloňská omáčka s mletým masem je naprostá klasika italské kuchyně. Pokud chcete změnu, maso nechejte v celku. Tak jako to udělal Jamie Oliver. Nebudete litovat!
Potřebujeme:
1 kg hovězího krku
3 stonky řapíkatého celeru
3 větší mrkve
1 větší cibule
70 g slaniny nebo pancetty
200 ml červeného vína
400 g pasírovaných rajčat
4 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce třtinového cukru
6 lžic olivového oleje
1/4 lžičky tymiánu Lussk
1/4 lžičky rozmarýnu Lussk
Parmazán, bylinky a tagliatelle k podávání
Postup:
Maso omyjeme, vysušíme a nakrájíme na velké kostky. Ze všech stran maso posypeme italskou solí a pepřem. Zeleninu očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Slaninu taky nakrájíme na kostičky. Pokud máte pomalý hrnec, skvěle se bude hodit k přípravě tohoto receptu. Pokud ho nevlastníte vystačíte si s troubou. V hrnci, který pak můžeme vložit i do trouby si rozpálíme olej. Ze všech stran orestujeme maso, které pak vyjmeme stranou. Přidáme slaninu se zeleninou a restujeme do zlatova. Pokud se nám zelenina přichytává, chvíli odstavíme z plotny a plochou vařečkou dno seškrábneme. Můžeme popřípadě přidat i více oleje. Jakmile zelenina zezlátne, přidáme protlak s pasírovanými rajčaty. Necháme chvíli zredukovat a zalijeme vínem. Přidáme bylinky, cukr a ještě zaprášíme italskou solí. Maso přidáme zpět do hrnce. Mělo by být téměř ponořeno, popřípadě podlijeme vodou či vývarem. Pečeme přikryté v troubě na 180 °C cca 3 hodiny. Po upečení maso natrháme vidličkou. Dochutíme dle chuti. Podáváme s těstovinami (tagliatelle). Na závěr zastrouháme parmazánem a můžeme si přidat ještě čerstvé bylinky.