Paštika z kuřecích jater
Paštika z kuřecích jater,
Paštika může být docela kontroverzní téma. Znám spoustu lidí, kteří paštiku nemají rádi, neboť si ji lehce spojí s nekvalitním a levným obsahem. Ovšem vy si můžete luxusní, jemnou paštiku z kvalitních surovin vytvořit doma.
Na tři skleničky budeme potřebovat:
300 g kuřecích jater
1 středně velká cibule
1 stroužek česneku
200 ml smetany ke šlehání (31-40%)
75 g másla
5 lžic ghee nebo olivového oleje na restování
6 lžic ghee nebo másla na zavíčkování
100 ml bílého vína
mletý pepř Lussk dle chuti
1/4 lžičky tymiánu Lussk
cibulová či česneková sůl Lussk dle chuti
pro sladší a zajímavou chuť můžeme zvolit sůl pomerančovou
Něco navíc:
plátky mandlí, sušené brusinky, brusinková marmeláda, čerstvý tymián či rozmarýn, nakládaný zelený pepř
Postup:
Jatýrka zbavíme blan, očistíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Cibulku oloupeme a nakrájíme společně s česnekem na drobné kostičky. V rozpálené pánvi na ghee necháme zesklovatět cibulku s česnekem. Přidáme játra, která okořeníme a osolíme z obou stran. Játra restujeme do zlaté barvy tak, aby nebyla vysušená. Čili po rozříznutí budou měkká, ale ne syrová. Zalijeme vínem a necháme odpařit alkohol. Jakmile alkohol nečpí, podlijeme smetanou a krátce povaříme. A nyní můžeme mixovat. Směs přendáme do vhodné nádoby a společně s máslem mixujeme do hladké konzistence. Dochutíme pepřem a vybranou solí Lussk. Paštiku vložíme do čistých skleniček. Očistíme ubrouskem okraje a dozdobíme (viz něco navíc). Zalijeme rozpuštěným ghee. Ke konzumaci po vychladnutí necháme pár hodin ztuhnout v lednici. Nejlépe do druhého dne.