Srbské rizoto
Možná si tohle jídlo můžete pamatovat ze školních jídelen. Příprava je rychlá, z jednoho hrnce a téměř bez práce. Šmrnc mu také dodává naše špekové koření.
Na 3-4 porce:
200 g rýže v suchém stavu
400 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
500 ml vývaru
2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku
2 lžičky sladké papriky Lussk
1 lžička špekové koření klasik Lussk
1 lžička špekové koření s uzenou paprikou Lussk
mletý pepř Lussk dle chuti
2 lžíce oleje nebo sádla
1 větší červená kápie
3 hrsti sterilovaného nebo mraženého hrášku
K podávání:
kyselé okurky
tvrdý sýr na posypání
Postup:
Na oleji či sádle opečeme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme mleté maso a nakrájenou červenou papriku. Mleté maso vařečkou rozdělíme na drobné kousky. Přisypeme mletou papriku se špekové koření klasik a špekové koření s uzenou paprikou, pepř, přidáme rajčatový protlak a zarestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme propláchnutou rýži a vaříme doměkka. Délka vaření záleží na typu rýže. Pokud by ještě rýže byla tvrdá, tak přilijeme vodu nebo vývar. Občas promícháme a vaříme pod pokličkou při nízké teplotě do měkka. Závěrem přidáme hrášek a ještě můžeme přisolit dle naší chuti. Podáváme s okurkami, posypané sýrem.