Zapečené masové kuličky s cuketou a ricottou
Masové kuličky nemusíte připravovat jen s rajčatovou omáčkou. Zkuste tuhle variantu s cuketou a smetanovou ricottou. K dochucení jsem použila novinku mořskou sůl s rumem a červeným pepřem. Tato skvělá kombinace potěší vaše smysly a skvěle doladí chuť pokrmu.
Na 3-4 porce:
(Na kuličky)
400 g mletého hovězího masa
1 menší cibule
1 jarní cibulka
3 stroužky česneku
1 vejce
2 hrsti jemně mletých ovesných vloček
1 menší žlutá či zelená cuketa
(Na omáčku)
3 jarní cibulky
1 menší žlutá či zelená cuketa
3 stroužky česneku
250 g ricotty
300 ml vývaru či vody
1 lžíce oleje Lussk
100 g parmezánu
Na kuličky nakrájíme nadrobno cibulky, česnek prolisujeme, cuketu nastrouháme nahrubo. Do mísy k masu přidáme všechny ostatní ingredience, ochutíme mořskou solí Lussk a důkladně promícháme. Necháme zatím stranou v míse.
Na omáčku na pánvi necháme orestovat najemno nakrájenou cibulku s nakrájenou cuketou. Přidáme prolisovaný česnek. Vmícháme ricottu s vývarem, dochutíme opět mořskou solí Lussk a promícháme. Směs přendáme do zapékací nádoby.
Troubu zapneme na 180 °C. Z masa vytvarujeme kuličky, které vložíme nahoru na cuketovou omáčku. Pečeme do zlatova. Závěrem přidáme nastrouhaný parmezán. Podáváme s těstovinami či gnochi.