Velikonoční nádivka s pečenými kuřecími stehny a bramborami

Velikonoční nádivka s pečenými kuřecími stehny a bramborami
Ačkoliv se na první pohled může zdát, že se jedná o obyčejné jídlo, tato velikonoční nádivka v kombinaci s pečenými kuřecími stehny a dozlatova opečenými bramborami má v sobě skutečně slavnostní kouzlo. Klíčem je nejen láska k tradičním chutím, ale i pečlivě vybrané koření od Lussku, které celé jídlo povznáší na úplně jinou úroveň. Výsledkem je pokrm, který potěší jak u svátečního stolu na Velikonoce, tak i při rodinném obědě kdykoliv během roku.
Ingredience (3-4 porce):
Pečená kuřecí stehna:
- 1 kg kuřecích stehen
- 2 cibule
- 1 palice česneku
- 100 ml oleje
- 2 lžičky špekového univerzálního bujónu Lussk
- 3 lžičky fermentovaného koření Lussk na pečené kuře
- máslo
- mražený mladý hrášek
Na velikonoční nádivku:
- 5 ks vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 200 ml mléka
- 1/4 lžičky muškátového oříšku Lussk
- 1/4 lžičky mletého pepře Lussk
- 3 lžičky špekového koření Lussk
- 6 rohlíků
- 2 hrsti kopřiv, petrželky či medvědího česneku
- 200 g uzené krkovice
- 100 g uzeného boku (můžete nahradit jen krkovicí)
- máslo
- strouhanka na vysypání
Na pečené brambory:
- 1 kg brambor
- 1 lžíce špekových kostiček v oleji Lussk
- 3 lžíce oleje ze špekových kostiček
- 1 vrchovatá lžička špekového polévkového bujónu Lussk
- 2 lžičky jarních bylinek Lussk
- 2 lžičky špekového koření Lussk

Do pekáčku vložíme kuřecí stehna, nakrájenou cibuli na půl kolečka a na polovinu rozříznutou palici česneku. Na marinádu smícháme olej s univerzálním bujonem a kořením na kuře.

Marinádou pečlivě potřeme stehna. Pekáček přikryjeme alobalem či horní částí nádoby a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C 1,5-2 hodiny.

Po uplynutí doby odkryjeme alobal a na každé stehno poklademe plátek másla. Pečeme do křupavé kůrky další půl hodinu. Během pečení můžeme stehna podlít menším množství vody, záleží kolik nám stehna při pečení pustí šťávy. Závěrem stehna při pečení polejeme vzniklým výpekem. Navíc můžeme přidat i mladý hrášek.

Na přípravu velikonoční nádivky si nejprve nakrájíme rohlíky na kostičky. V mléce rozmícháme žloutky, špekové koření, muškátový oříšek a pepř. Rohlíky zalijeme touto směsí a necháme chvíli stát.

Uzené nakrájíme na kostičky a bylinky nasekáme. Pokud máte i čerstvé kopřivy, můžete je před nakrájením spařit horkou vodou.

Nakrájené uzené společně s bylinkami promícháme k rohlíkům. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do nádivky.

Chlebíčkovou formu vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Nádivku pečeme do zlatova na 170 °C, 40-50 minut dle velikosti formy.

Nakonec si připravíme brambory. Brambory omyjeme, nakrájíme na měsíčky a položíme na plech. Pokud máme mladé brambory, necháme je i se slupkou.

Přidáme bujón, koření a bylinky. Promícháme a pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě.
Podáváme vše dohromady, užijte si Velikonoce a přejeme dobrou chuť! 🍽️
