Cuketový krém s parmazánem
Cuketový krém s parmazánem,
Sezóna cuket je v plném proudu, Těšit se na cukety můžeme celé léto a ještě i začátkem podzimu. Pokud jste ještě nezkoušeli v kombinaci s parmazánem, tak rozhodně vyzkoušejte.
Na 4 porce potřebujeme:
5 lžic olivového oleje Lussk
3 stroužky česneku
700 g mladé cukety
5 lístků bazalky
800 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
pepř mletý Lussk
česneková sůl Lussk
60 g parmazánu + k podávání
100 ml smetany nad 30%
Postup:
Cuketu omyjeme a nakrájíme na drobné kousky, Na olivovém oleji restujeme do zlatova cuketu i s česnekem. Jakmile máme opravdu krásnou zlatavou barvu, tak přidáme česnekovou sůl, lístky bazalky a pepř. Pozor ať polévku nepřesolíme, parmazán je sám o sobě slanější. Raději si popřípadě můžete ještě dosolit v závěru. Zalijeme vývarem a vaříme zhruba 20 min. Přidáme nastrouhaný parmazán a smetanu, krátce necháme provřít a polévku důkladně rozmixujeme na krém. Zdobíme plátky orestované cukety a strouhaným parmazánem.