Polévka z pečené dýně
Polévka z pečené dýně,
Že jste ještě nezkoušeli krémové polévky připravit z pečené zeleniny? Je čas to napravit! Díky pečení se zvýrazní chuť zeleniny a navíc se krásně zkaramelizuje. Polévka tak získá nový rozměr skvělé chuti, kterou jsme podtrhli kořením Lussk.
Potřebujeme:
600 g dýně hokaido
1 větší cibule
2 středně velké mrkve
1 středně velká petržel
4 lžíce olivového oleje
1 brambor
1 l vývaru
1 menší hlavička česneku
1 lžíce bílého vinného octa
200 ml smetany na šlehání
1/4 lžičky kurkumy Lussk
Pokud zvolíte stejně jako já dýni hokaido, nemusíte ji loupat. Slupka změkne i tak. Ostatní dýně například máslová už oloupat potřebuje. Semínka z dýně vydlabeme. Dýni očistíme a nakrájíme na větší kostky. Mrkev, petržel, brambor a cibuli taktéž očistíme. Cibuli stačí pouze přepůlit, neboť je ze zeleniny jako první upečená. Mrkev, brambor a petržel překrojíme na kostky stejně velké jako u dýně. Česnek neloupeme, pouze jej rozřízneme na polovinu.Všechnu zeleninu vložíme na plech vystlaný pečícím papírem, zakápneme olejem, octem a posypeme kořením na husičku s kurkumou. Vše promícháme, abychom měli olej a koření rovnoměrně rozprostřené. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C do zlatova. Po upečení z česneku odstraníme slupku a společně se zeleninou vložíme do hrnce. Zalijeme vývarem se smetanou. Krátce povaříme a rozmixujeme. Na závěr dochutíme pepřem a oblíbenou solí. Hodí se třeba bylinková, cibulová i česneková.