Žampionový krém
Žampionový krém,
Ideální krémová polévka, která zahřeje i zasytí v chladných dnech. Hra koření zde nese důležitou roli k dochucení. S našim kořením je to ovšem hračka.
Potřebujeme:
400 g žampionů
1 ks středně velké cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 petržel
50 ml bílého vína
500 ml vývaru
5 lžic olivového oleje
3 lžíce másla
špetka tymiánu Lussk
špetka libečku Lussk
1/4 lžičky koriandru Lussk
1 lžička country koření Lussk
špekové koření na dochucení Lussk
100 ml smetany ke šlehání
Pepř Lussk
slaninové plátky k podávání
Zeleninu i žampiony očistíme a nakrájíme na centimetrové kousky. V rozpáleném hrnci na olivovém oleji společně s máslem orestujeme zeleninu i žampiony dozlatova. Zaprášíme kořením, podlijeme vínem a chvíli necháme směs redukovat. Jakmile směs zhoustne a přestaneme cítit alkohol, tak podlijeme vývarem. Vaříme do měkka, zhruba 30 minut. Na závěr přidáme smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme pepřem a špekovým kořením Lussk. Pár žampionů si můžeme nechat k závěrečnému podávání. Nakrájíme je na plátky a opražíme do zlata z obou stran. Stejně tak slaninové plátky.