Carpaccio z červené řepy s pomerančovou zálivkou
Carpaccio z červené řepy s pomerančovou zálivkou,
perfektní předkrm nebo také lehká večeře plná vitamínů. K červené řepě se hodí kozí sýr, ale kdo jeho chuti neholduje můžete zaměnit za jakýkoliv jiný čerstvý měkký sýr. Zálivku můžete také ozvláštnit citronovou, limetovou či medovou solí. Skvělé bude také koření na husičku nebo salátová sůl.
Na přípravu budeme potřebovat:
2 vetší červené řepy
olivový olej
Na zálivku:
1/2 menšího pomeranče
0,5 lžičky pomerančové soli Lussk
5 lžic olivového oleje
1 lžička medu
1 lžička hrubozrnné hořčice
K podávání:
Kozí sýr nebo jiný přírodní sýr typu Lučina
čerstvé bylinky
rukola
opražená dýňová semínka či ořechy
zálivka
med
Řepu omyjeme, osušíme. Z alobalu si připravíme čtverce, které lehce zakápneme olivovým olejem, přidáme řepu, bobkový list, pepř a sůl. . Pečlivě zabalíme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 st. přibližně hodinu, záleží na velikosti řepy. Mezitím si připravíme zálivku. Všechny ingredience společně rozmixujeme tyčovým mixérem. Ořechy či semínka na sucho opražíme na pánvi. Na závěr přidáme lžíci medu a ořechy v něm obalíme. Vychladlou řepu nakrájíme na tenké plátky. Podáváme se zálivkou, s bylinkami, ořechy či semínky a se sýrem dle libosti.