Dančí s brusinkovou omáčkou
Pokud milujete svíčkovou, tak si zamilujete i tuhle omáčku a rozhodně stojí za vyzkoušení. Podávat můžeme klasicky s knedlíkem nebo bramborovými noky či šťouchanými brambory.
Potřebujeme:
• 500 g daňčí kýty
• 1 mrkev
• 1 petržel
• 1/2 cukety
• kousek celeru
• 1 velká cibule
• 200 ml červeného vína
• 2 hrsti sušených brusinek
• 1 lžíce brusinkové marmelády
• 4 lžíce oleje nebo přepuštěného másla
• 4 kuličky jalovce Lussk
• 2 kuličky nového koření Lussk
• 1/2 lžičky tymíánu Lussk
• 2 lžíce koření na svíčkovou Lussk
• 100 ml smetany na šlehání
• voda nebo vývar na podlití
Postup:
Daňčí kýtu posypeme kořením na svíčkovou a ze všech stran ji necháme zatáhnout na oleji. Maso vyndáme stranou a do zlatova orestujeme nakrájenou zeleninu. Pokud se nám začne dno přichytávat, krátce odstavíme z vařiče, přichycené dno povolí a dodá nám tak intenzivní chuť pokrmu. Maso vrátíme zpět, podlijeme vínem a krátce necháme probublat. Přidáme brusinky, koření a podlijeme vodou tak, aby maso bylo do 3/4 zcela ponořené. Vaříme do měkka cca 45-60 min. Na závěr přidáme smetanu a krátce povaříme. Rozmixujeme omáčku a podáváme s oblíbenou přílohou.
Dobrou chuť!
Recept pro Vás připravila naše skvělá Kuchtýna! Sledovat ji můžete na sociálních sítích:
• facebook - Kuchtýna
• instagram - Kuchtýna