Focaccia s rajčátky a rozmarýnem
Focaccia s rajčátky a rozmarýnem,
Italský chléb chudých podle mě rozhodně není chudý. Skvěle se hodí ke grilovačkám a jako příloha k mnoha dalším jídlům.
Potřebujeme:
500 g hladké mouky
1/2 kostky čerstvého droždí
Špetka cukru
400 ml vlažné vody
Olej s rozmarýnem Lussk
2 lžičky italské nebo bylinkové soli
Čerstvý rozmarýn a nebo sušený od Lussk
Cherry rajčátka
Jako první si připravíme kvásek. Do mističky rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, lžíci mouky. Zalejeme trochou vlažné vody, rozmícháme do kašičky, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít. Mouku smícháme se solí. Přidáme kvásek s vodou a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba hodinu. Po vykynutí na pečící papír rozprostřeme těsto. Můžeme si pomoci namočenou rukou. Necháme opět vykynout. Mezi tím si už rozehřejeme troubu na 200 °C. Do těsta uděláme důlky, bohatě zakápneme olivovým olejem s rozmarýnem. Poklademe rozmarýn a rajčátka. Můžeme ještě posypat hrubou mořskou solí. Pečeme dozlatova. Při podávání potřeme znovu olejem.