Kuře na paprice
Kuře na paprice,
je pokrm, který pochází z Maďarska, tam je známý pod názvem „paprikás csirke“. Stal se oblíbeným jídlem v celém Rakouském císařství, německy „Paprikahendl“, tedy i v českých zemí, kde je oblíbeným chodem dodnes.
Na 4 porce budeme potřebovat:
4 kuřecí stehna
2 větší cibule
2 červené kápie
700 ml vývaru a nebo vody + 3 lžíce polévkového koření Lussk
5 lžic řepkového oleje nebo ghee
2 vrchovaté lžičky mleté papriky Lussk
K dochucení polévkové koření Lussk 2-3 lžíce
2 lžíce cukru
2 lžíce vinného bílého octa
1 kelímek smetany 30-33 % (230 ml)
popřípadě 1-2 lžíce hladké mouky k zahuštění
Kuřecí stehna opláchneme, vysušíme papírovou utěrkou a vmasírujeme do nich sůl na pečené kuře a pepř. Ve větším tlustostěnném hrnci rozehřejeme 3 lžíce tuku a necháme zatáhnout maso z obou stran. Po zatáhnutí maso vyjmeme a vložíme bokem na talíř. Do stejného hrnce vložíme zbytek tuku, nahrubo nakrájenou cibuli a kápii. Opékáme do zlatova. Nyní přidáme sladkou mletou papriku, cukr a ocet. Rozmícháme a zalijeme vodou či vývarem. Vložíme zpět maso a ochutíme polévkovým kořením. Necháme pomalu dusit do měkka aspoň 45 min. Pokud již máme maso měkké, vyjmeme ho bokem a omáčku rozmixujeme do hladka se smetanou, kterou krátce povaříme v omáčce. Pokud se nám nezdá dostatečně hustá, zahustíme hladkou moukou. Teď je pravá chvíle omáčku ještě dochutit dle svých preferencí (sůl, pepř, cukr, popřípadě ještě ocet). Servírujeme s knedlíkem, těstovinami či noky.