Květák v těstíčku s tzatziky
Další letní a svěží recept, který není časově náročný. Na rozdíl od klasického trojobalu je květák ve mžiku v těstíčku obalený. Studené tzatziky nás zase v létě správně osvěží. Přejeme dobrou chuť!
Na květák v těstíčku potřebujeme (3 porce):
1 menší květák
2 vejce
150 ml mléka
140 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
3 lžičky špekového koření s uzenou paprikou Lussk
Na tzatziky potřebujeme:
1 větší okurku
300 g řeckého jogurtu
2 lžíce olivového oleje+1 lžička k servírování
šťáva z 1/2 citronu
2 lžíce čerstvého kopru
česneková sůl Lussk dle chuti
pepř Lussk dle chuti
Květák rozebereme na růžičky. V mléce rozšleháme metličkou vajíčka. Přidáme mouku s práškem do pečiva a špekové koření s uzenou paprikou. Důsledně ručně prošleháme, až máme kompaktní těstíčko. Růžičky květáku obalíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji při středně vysoké teplotě. Pro zdravější variantu růžičky květáku pečeme v troubě na horkovzdušný program dozlatova. V tomto případě je fajn potřít plech nebo pečící papír olejem.
Na tzatziky si do misky nahrubo nakrájíme okurku. Jemně ji vymačkáme přes plátýnko, abychom se zbavili tekutiny. K nastrouhané okurce přidáme řecký jogurt, nasekaný kopr, olivový olej a šťávu z poloviny citronu. Dochutíme česnekovou solí a pepřem. Servírujeme lehce zakápnuté olivovým olejem.
Dále se ke květáku hodí jako příloha vařené nebo pečené brambory.