Objednávku si u nás můžete vytvořit i telefonicky na čísle 773 705 716. 🙂 Volat můžete ve všední dny od 10:00 do 13:00 hodin.

Malinový Mecháček

Mechový dort s malinovým krémrm

Mechový dort s malinovým krémem

Rádi bychom vám představili recept na mechový dort, který vás uchvátí nejen svou lehkou a nadýchanou texturou, ale i osvěžujícím krémem. Skvělou kyselkavou chuť krému dodávají lyofilizované maliny a malinový cukr Lussk. Spojení jemného mechového těsta s ovocným krémem vytváří dokonalý kontrast, který je zároveň sladký a svěží. Připravte se na zážitek plný chutí a vůní, které vás přenesou do jarních dní.

Recept na dort o průměru 21 cm:

Těsto:

  • 200 g baby čerstvého špenátu
  • 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 150 g oleje
  • šťáva a kůra z 1/2 limety
  • 330 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 200 g cukru krystal
  • 1/2 lžičky vanilkových semínek
  • špetka soli

Krém:

Malinový střed a na ozdobu:

  • 250 g mražených malin
  • 70 g cukru krystal
  • 3 plátky želatiny
  • čerstvé ovoce a jedlé květy dle libosti
  • Lyofilizované maliny Lussk
První krok
1/8

Špenát opláchneme a necháme okapat v sítu. Poté ho přendáme do mixéru. Ke špenátu přidáme olej, žloutky a šťávu a kůru z poloviny limety.

Druhý krok
2/8

Rozmixujeme dohladka. Pokud nevlastníte výkonnější mixér, použijte kombinaci tyčového mixéru a sekáčku. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a vanilkovými semínky. Promícháme stěrkou do kompaktní hmoty.

Třetí krok
3/8

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Nejprve šleháme samotné bílky se špetkou soli. Postupně přidáváme aspoň na třikrát cukr krystal. Sníh vmícháme opatrně do špenátového základu.

Čtvrtý krok
4/8

Formy vysteleme pečícím papírem. Můžete použít pouze jednu formu, jen se bude těsto péct déle. Pokud těsto rozdělíte do dvou forem, korpusy budou dříve upečené. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 40-50 minut do suché špejle. Po upečení necháme korpusy vychladnout.

Pátý krok
5/8

Na malinový střed rozvaříme v kastrůlku mražené maliny s cukrem. Želatinové plátky můžeme dle návodu namočit do studené vody. Necháme je nabobtnat a poté vymačkáme přebytečnou vodu z želatiny. Želatinu přidáme k malinám a řádně promícháme.

Šestý krok
6/8

Formu nebo misku menšího průměru než je průměr dortu vysteleme potravinářskou fólií. Nalijeme rozvar z malin a dáme po mírném vychladnutí ztuhnout do lednice.

Sedmý krok
7/8

Na krém šleháme do tuha z lednice studené mascarpone, tvaroh a šlehačku s malinovým cukrem. Pozor ať krém nepřešleháte. Jakmile je krém tuhý, pouze krátce vmícháme rozdrcené lyofilizované maliny.

Sedmý krok
8/8

Z korpusů seřežeme vršky, které rozdrobíme a použijeme na ozdobení dortu. Krém vložíme do zdobícího sáčku s hladkou zdobící špičkou. Po obvodu naneseme krém a tenčí vrstvu natřeme i do středu. Vyklopíme opatrně malinový střed a ten opět potřeme tenkou vrstvou krému. Přiklopíme druhou polovinou dortu. Naneseme zbytek krému. Nazdobíme lyofilizovanými malinami, rozdrobeným korpusem a dle fantazie i čerstvým ovocem nebo jedlými květy. Nejlepší bude dort na druhý den po uležení v lednici.

Přejeme dobrou chuť! 🍽️