Quiche s karamelizovanou cibulkou
Quiche s karamelizovanou cibulkou
quiche neboli slaný koláč má údajně francouzské, ale i německé kořeny. Lotrinsko ho považuje za svůj národní pokrm. Základem je krusta těsta s náplní vajec a smetany. Dále se může přidat slanina s různou zeleninou. Já jsem si pro vás připravila quiche se zkaramelizovanou cibulkou, který voní po bylinkách a špekovém koření od Lussk.
Na korpus (průměr formy 30 cm):
200 g hladké pšeničné či špaldové mouky
50 g celozrnné mouky
3/4 lžičky cibulové soli Lussk
70 g studeného másla
1 vejce
50 ml vody
Na náplň:
4 vejce
250 g smetany na šlehání
200 g zakysané smetany
80 g parmezánu
1 lžička provensálských bylinek Lussk
špekové koření Lussk dle chuti
Na zkaramelizovanou cibulku:
450 g cibule (mix červené a žluté cibule)
3 lžíce ghee či rostlinného oleje
3 lžíce třtinového cukru
1 lžíce medu
50 ml červeného vína
2 lžíce vinného octa
pepř mletý Lussk dle chuti
Jako první si připravíme těsto. Můžeme pomocí K metly v robotu nebo ručně a svižně vypracovat všechny ingredience do kompaktní hmoty. Těsto zabalíme do folie a necháme aspoň hodinu odpočívat v lednici. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a pozvolna restujeme na rozpáleném tuku. Jakmile začně cibulka zlátnou přidáme cukr a med. Necháme zkaramelizovat, že je hotovo poznáme dle barvy a vůně. Přilijeme víno a ocet. Necháme vařit za občasného míchání cca 5 minut. Dochutíme pepřem. Mezitím si smícháme všechny ingredience na náplň, do které pak zamícháme trochu vychladlou cibuli. Těsto vyválíme přes mikrotenovou folii do velikosti formy. Pomocí prstů těsto přitlačíme i ke krajům. Propícháme vidličkou a pečeme deset minut ve vyhřáté troubě na 170° C. Po předpečení nalijeme náplň a pečeme do zlato-hnědé barvy. Nejlépe chutná ještě teplý.