Objednávku si u nás můžete vytvořit i telefonicky na čísle 773 705 716. 🙂 Volat můžete ve všední dny od 10:00 do 13:00 hodin.

Vepřové výpečky s bramborovými šlíšky se špenátem

Vepřové výpečky

Vepřové výpečky

Vepřové výpečky s bramborovými šlíšky a špenátem jsou tradičním pokrmem, který si zamiluje každý milovník české kuchyně. Tento lahodný pokrm spojuje křupavou šťavnatost pečeného vepřového masa s jemností bramborových šlíšků, které skvěle ladí s delikátní chutí špenátu. Výpečky, které se pečou do zlatova, nabízejí skvělé propojení chutí a textur, a špenát dodává celému jídlu svěžest a vitamíny. Pokud máte rádi domácí pokrmy s bohatou chutí a s nádechem tradiční české pohostinnosti, tento recept je pro vás ideální volbou.

Na 4-5 porcí:

Na vepřové výpečky:

  • 1 kg vepřového boku nebo krkovice bez kosti
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře Lussk
  • 2 lžíce špekového koření Lussk

Na bramborové šlíšky:

  • 1 kg uvařených brambor
  • 1 vejce
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 lžička špekového koření

Na špenát:

  • 750 g mraženého nasekaného špenátu
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička česnekové soli Lussk
  • 1 lžička špekového koření Lussk
  • 2 stroužky česneku
První krok
1/7

Cibuli nakrájíme na silnější plátky, tím že se během delšího pečení cibule speče, tak ji nekrájíme nadrobno, aby se nespálila. Česnek nakrájíme na plátky.

Druhý krok
2/7

Dle oblíbenosti zvolíme libovější krkovici nebo tučnější bok. Můžete masa i nakombinovat. Maso opláchněte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na kostky o velikosti 4 cm.

Třetí krok
3/7

Maso vložte do pekáčku a následně promíchejte s cibulí, česnekem, špekovým kořením, solí a pepřem. Pekáček zakryjte alobalem nebo poklicí a vložte do trouby na 130 stupňů na dvě hodiny. Maso nyní hlídat nemusíme, necháme ho pomalu péct.

Čtvrtý krok
4/7

Pekáček vyndejte z trouby sundejte alobal a obsah pekáčku jemně promíchejte. Vraťte do trouby bez alobalu, zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších cca 40 minut, dokud se všechna tekutina v pekáčku neodpaří až na tuk a maso nezíská krásně opečenou barvu. Maso nezapomínejte obracet, aby bylo opečené z obou stran.

Pátý krok
5/7

Brambory uvaříme i se slupkou. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, mouku a špekové koření. Vypracujeme tužší těsto. Vyválíme si na pomoučeném vále válečky, které krájíme nožem na šlíšky.

Šestý krok
6/7

Vaříme v osolené vodě do vyplavení. Po uvaření je ještě můžeme orestovat v rozpálené pánvi na trošce sádla či másla.

Sedmý krok
7/7

Na sádle si dozlatova opečeme v hrnci najemno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a chvíli zarestujeme. Vložíme špenát a podlijeme mlékem, dle potřeby přidáme více. Ochutíme česnekem, česnekovou solí a špekovým kořením. Za občasného míchání špenát uvaříme. Popřípadě přisolíme dle chuti

Přejeme dobrou chuť! 🍽️