Vepřové výpečky s bramborovými šlíšky se špenátem

Vepřové výpečky
Vepřové výpečky s bramborovými šlíšky a špenátem jsou tradičním pokrmem, který si zamiluje každý milovník české kuchyně. Tento lahodný pokrm spojuje křupavou šťavnatost pečeného vepřového masa s jemností bramborových šlíšků, které skvěle ladí s delikátní chutí špenátu. Výpečky, které se pečou do zlatova, nabízejí skvělé propojení chutí a textur, a špenát dodává celému jídlu svěžest a vitamíny. Pokud máte rádi domácí pokrmy s bohatou chutí a s nádechem tradiční české pohostinnosti, tento recept je pro vás ideální volbou.
Na 4-5 porcí:
Na vepřové výpečky:
- 1 kg vepřového boku nebo krkovice bez kosti
- 3 stroužky česneku
- 1 velká cibule
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře Lussk
- 2 lžíce špekového koření Lussk
Na bramborové šlíšky:
- 1 kg uvařených brambor
- 1 vejce
- 500 g hrubé mouky
- 1 lžička špekového koření
Na špenát:
- 750 g mraženého nasekaného špenátu
- 100 ml mléka
- 2 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce sádla
- 1 lžička česnekové soli Lussk
- 1 lžička špekového koření Lussk
- 2 stroužky česneku

Cibuli nakrájíme na silnější plátky, tím že se během delšího pečení cibule speče, tak ji nekrájíme nadrobno, aby se nespálila. Česnek nakrájíme na plátky.

Dle oblíbenosti zvolíme libovější krkovici nebo tučnější bok. Můžete masa i nakombinovat. Maso opláchněte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na kostky o velikosti 4 cm.

Maso vložte do pekáčku a následně promíchejte s cibulí, česnekem, špekovým kořením, solí a pepřem. Pekáček zakryjte alobalem nebo poklicí a vložte do trouby na 130 stupňů na dvě hodiny. Maso nyní hlídat nemusíme, necháme ho pomalu péct.

Pekáček vyndejte z trouby sundejte alobal a obsah pekáčku jemně promíchejte. Vraťte do trouby bez alobalu, zvyšte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších cca 40 minut, dokud se všechna tekutina v pekáčku neodpaří až na tuk a maso nezíská krásně opečenou barvu. Maso nezapomínejte obracet, aby bylo opečené z obou stran.

Brambory uvaříme i se slupkou. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, mouku a špekové koření. Vypracujeme tužší těsto. Vyválíme si na pomoučeném vále válečky, které krájíme nožem na šlíšky.

Vaříme v osolené vodě do vyplavení. Po uvaření je ještě můžeme orestovat v rozpálené pánvi na trošce sádla či másla.

Na sádle si dozlatova opečeme v hrnci najemno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a chvíli zarestujeme. Vložíme špenát a podlijeme mlékem, dle potřeby přidáme více. Ochutíme česnekem, česnekovou solí a špekovým kořením. Za občasného míchání špenát uvaříme. Popřípadě přisolíme dle chuti