Zapečený květák v sýrové omáčce
Zapečený květák v sýrové omáčce,
Ačkoliv je tohle jídlo vegetariánské, i tak zasytí díky vysokému obsahu vlákniny květáku na delší dobu. Sice to není s tučnějším sýrem a smetanou příliš lehké jídlo, ale zaručeně si na něm pochutnáte a nezůstane ani kousíček.
Potřebujeme na 4 porce:
1 menší květák
10 středně velkých brambor
5 lžic ghee či olivového oleje
400 ml smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
kmín Lussk
country koření Lussk
petrželka Lussk
česneková sůl Lussk
libeček Lussk
mletý pepř Lussk
200 g sýru typu čedar
100 g mozarelly
Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě s trochou kmínu. Brambory zbavíme slupky, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka, které taky první uvaříme ve vodě, tak aby byly téměř uvařené. V rendlíku rozpálíme ghee, do kterého přidáme dvě lžíce mouky a svižně rozmícháme metličkou. Vlijeme smetanu, rozmícháme, přidáme nastrouhané sýry. Dochutíme bylinkami, pepřem a country kořením. Vrstvíme do pekáčku květák s brambory a smetanovou směsí. Poslední vrstva by měla být smetanová. Pečeme ve vyhřáté troubě na horký vzduch při teplotě 200 °C do zlatova.
1 menší květák
10 středně velkých brambor
5 lžic ghee či olivového oleje
400 ml smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
kmín Lussk
country koření Lussk
petrželka Lussk
česneková sůl Lussk
libeček Lussk
mletý pepř Lussk
200 g sýru typu čedar
100 g mozarelly
Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě s trochou kmínu. Brambory zbavíme slupky, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka, které taky první uvaříme ve vodě, tak aby byly téměř uvařené. V rendlíku rozpálíme ghee, do kterého přidáme dvě lžíce mouky a svižně rozmícháme metličkou. Vlijeme smetanu, rozmícháme, přidáme nastrouhané sýry. Dochutíme bylinkami, pepřem a country kořením. Vrstvíme do pekáčku květák s brambory a smetanovou směsí. Poslední vrstva by měla být smetanová. Pečeme ve vyhřáté troubě na horký vzduch při teplotě 200 °C do zlatova.