Shaksuka
Shaksuka,
Tento pokrm má severoafrické kořeny. V Izraeli ho dokonce považují za své národní jídlo. Nejčastěji se připravuje ve vegetariánské verzi. Milovníci masa si můžou přidat třeba chorizo. S našim kořením je tenhle pokrm souhra dokonalých chutí.
Na 2 porce:
- 2 lžíce olivového oleje s česnekem Lussk
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 žlutá nebo červená paprika
- 2 ks chorizo (můžete zcela vynechat)
- 1 lžička uzené či sladké papriky Lussk
- 1 lžička špekového koření s uzenou paprikou
- špetka mletého římského kmínu Lussk
- špetka mletého chilli Lussk
- mletý pepř Lussk dle chuti
- 400 g (1 plechovka) krájených loupaných rajčat
- 4-6 vajec
- čerstvá petrželka nebo koriandr
- feta nebo balkán (můžete vynechat)
- pita chléb k podávání
Postup:
Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku. Restujeme dokud cibule nezesklovatí a přidáme nadrcený česnek. Pokud se rozhodneme pro masitou verzi, tak přidáme i nakrájené chorizo. Jakmile máme orestováno dozlatova, vsypeme uzenou či sladkou papriku, špetku římského kmínu a chilli. Krátce, za stálého míchání opékáme a nalejeme do pánve plechovku rajčat. Okořeníme špekovým kořením s uzenou paprikou a necháme na mírném ohni přibližně 10 minut redukovat. Ochutnáme a dochutíme ještě dle své chuti. Ve směsi lžící vytvoříme jamky, do kterých rozklepneme vajíčka. Přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Bílky by měly být pevné, kdežto žloutky tekuté. Závěrem můžeme přidat na povrch Shakshuky rozdrobený balkán nebo fetu. Posypeme bylinkami a podáváme s pita chlebem.