Dýňové cheesecake kostky s karamelem a ořechy
Dýňové cheesecake kostky s karamelem a ořechy
Dýně rozhodně nemusí být připravená jen do slaných receptů. Příjemně obzvláštní i dezerty.
Potřebujeme:
Na těsto:
200 g špaldové hladké mouky (1/2 jsem dala celozrnnou)
3 lžíce moučkového cukru
100 g másla
1 velké vejce
Špetka citrónové soli
Špetka skořice Lussk
Na náplň:
500 g ricotty
400 g zakysané smetany
200 g pyré z dýně
3 vejce
100 g cukru moučky
1 lžička perníkového koření Lussk
50 g citrónového cukru s vanilkou Lussk
Špetka citrónové soli
Na karamelovou polevu:
100 g cukru krupice
80 ml smetany
Hrst nasekaných vlašských ořechů
Ze surovin na korpus vytvoříme kompaktní hmotu, kterou zabalíme do fólie a alespoň na půl hodiny necháme odpočívat v lednici. Mezitím si připravíme náplň. Pyré je fajn si připravit dopředu, aby bylo chladné. Můžeme nakrájenou dýni upéct do měkka v troubě, nebo uvařit ve vodě. Za chvíli je dýně měkká, poté ji tyčovým mixérem rozmixujeme. Pokud pyré vaříme ve vodě, pořádně slijeme vodu. Všechny ingredience na náplň vymícháme do hladké konzistence. Můžeme pomoci balonové metly v robotu nebo metličkou ručně. Těsto vyválíme ( skvěle to jde přes fólií nebo sáček) a na plech vyložený pečícím papírem ho rovnoměrně poklademe. Pokud se nám roztrhne nevadí. Na plechu ho spojte ručně vtlačením. Korpus předpečeme ve vyhřáté troubě na 170° C / 10min. Poté rozprostřeme pomocí stěrky krém a pečeme dalších 25-30 min. Karamel si připravíme těsně před zdobením. Nejlépe v tlustostěnném hrnci nebo pánvi rozpustíme cukr. Pozor, abyste ho nespálili. Jakmile je mírně zezlátlý a rozpouští se po krajích tak ho raději zamíchám a nechám zezlátnout. Vlijeme zahřátou smetanu a svižně zamícháme. Pozor na ruce. Po upečení necháme cheesecake vychladnout. Krájíme kostky, polijeme karamelem a ozdobíme ořechy. Ze začátku může být karamel hodně křupavý, za pár hodin nasákne vlhkost z krému a změkne.