Šťavnatá vepřová panenka se švestkami
Chcete se doma vyšvihnout, ale máte strach že panenku vysušíte? Nebojte, to zvládnete! Navíc s dochucením kořením Lussk pozvednete Vaše vaření na tu nejlepší úroveň.
Na 4 porce:
2 vepřové panenky
5 lžic olivového oleje s rozmarýnem Lussk
2 červené cibule
2 hrsti sušených švestek
5 velkých lžic povidel
2 velké petržele/pastiňáku
200 ml vývaru nebo vody
špekové koření Lussk
univerzální koření Lussk
čerstvý rozmarýn
plátek másla na zjemnění
Postup:
Vepřovou panenku vyndáme z lednice alespoň hodinu předem. Odřežeme blány. Pro rovnoměrný tvar panenku můžete svázat potravinářským provázkem. Mezitím, co panenka odpočívá v pokojové teplotě, tak si nakrájejte cibuli na kostičky a taktéž petržel či pastiňák. Švestková povidla rozmíchejte ve vývaru. Do panenky vmasírujeme špekové a univerzální koření. Troubu zapneme na 190 °C. Do pánve nalijeme olej a rozpálíme ji při vyšší teplotě. Panenku opečeme ze všech stran dozlatova. Poté ji vyjmeme do pekáčku a na vzniklém výpeku orestujeme cibuli a petržel. Popřípadě můžeme přidat navíc olej. Orestovanou cibuli s petrželí přendáme do pekáčku k panence a podlijeme ji rozmíchanými povidly s vývarem. Přidáme čerstvé větvičky rozmarýnu a celé sušené švestky. Pečeme v troubě na 15 minut. V ideálním případě si můžete pomoci digitálním vpichovým teploměrem. Teplota masa uvnitř panenky, aby byla propečená, ale zároveň šťavnatá by měla mít přibližně 65-75 °C . Po uplynutí času pekáček z trouby vyndejte a nechte ji ještě pod alobalem odpočívat dalších 10 minut. Výpek se švestkami můžete rozmixovat a zjemnit máslem, nebo nechat jen tak.