Velikonoční sekaná plněná vejcem
Velikonoční sekaná plněná vejcem,
Z historie lze dohledat, že sekaná se v českých zemích připravovala již od středověku. Zatímco si tehdy museli maso sekat ručně, my již máme výhodu mlýnků na maso. Sekaná u nás stále patří ke slavnostnějším pokrmům. Vychutnat si ji můžeme zrovna třeba na Velikonoce.
Potřebujeme:
800 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
6 hrstí strouhanky
2 středně velké cibule
2 vejce
4 vejce uvařená natvrdo
2 lžičky majoránky Lussk
1 lžička drceného kmínu Lussk
1 lžička petrželové nati Lussk
1 lžička hořčice mleté bílé Lussk
česneková sůl Lussk dle chuti
pepř černý mletý dle chuti Lussk
mléko pokud by sekaná nedržela pohromadě
Do velké mísy vložíme všechny ingredience kromě vajíček uvařených natvrdo. Cibuli si nadrobno nakrájíme. Můžeme ji vložit jen tak syrovou, nebo ji orestovat na oleji. Místo čerstvého česneku jsem zvolila česnekovou sůl. Dle vaší fantazie a chuti si zde můžete pohrát s výběrem soli i bylinek. Směs důkladně promícháme a chvíli hněteme, tak aby se vše krásně spojilo. Na vymazaný pekáček vložíme polovinu směsi, z které vytvarujeme podélný bochánek. Do středu vložíme vejce uvařená natvrdo. Přidáme druhou polovinu masové směsi a vytvarujeme oválnou šišku. Pro lesk můžeme během pečení sekanou potírat bílkem. Bude tak i lépe držet. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Jakmile se sekaná v troubě zatáhne, podlijeme asi centimetrem vody. Pečeme do zlatova přibližně hodinu.
Kapustičky:
Na třech lžících ghee si orestujeme očištěné a rozpůlené kapustičky. Přidáme špekové koření Lussk. Na závěr přidáme lžíci medu či javorového sirupu a necháme zkaramelizovat.
Jako příloha se hodí například bramborová kaše, kterou jsem dochutila celerovou solí Lussk.