Hovězí kostky v celerovo - hořčičné omáčce
Celer nemusíme používat pouze do svíčkové či vývaru. Skvěle se hodí i k červenému masu. V kombinaci s fermentovaným kořením Lussk jsme vytvořili velmi chutnou omáčku.
Potřebujeme:
500 g hovězí kýty
5 lžic sádla
1 větší cibule
1 středně velký celer
100 ml bílého vína
3 kuličky nového koření Lussk
1 lžíce medové soli Lussk
celerová sůl Lussk dle chuti
1 lžíce hořčice bílé mleté Lussk
dvě spětky tymiánu Lussk
vývar či voda na podlití
200 g smetany ke šlehání
30 g másla
Maso očistíme, omyjeme, vysušíme. Nakrájíme jej zhruba na dvou centrimetrové kostky. Celer a cibuli po očištění taktéž nakrájíme na větší kostičky. Na rozpáleném sádle v hrnci restujeme zeleninu. Jakmile začne zlátnout přidáme maso. Ze všech stran ho necháme zatáhnout. Přidáme mletou hořčici a medovou sůl. Krátce zarestujeme a podlijeme vínem. Po chvilkové redukci podlijeme vývarem, tak aby maso bylo ponořeno. Přidáme zbylé koření. Přikryté pečeme v troubě na 180 °C do měkka. U nás to bylo zhruba 1,5 hodiny. Po upečení vyndáme maso a celé koření. Zbytek rozmixujeme se smetanou a necháme minutku provařit. Dochutíme dle chuti medovou nebo celerovou solí a pepřem. Na závěr vmícháme máslo pro zjemnění a lesk. Podáváme s libovolnou přílohou. Hodí se bramborové noky, rýže, brambory, knedlík nebo těstoviny.
Přejeme vám dobrou chuť :)
Recept pro Vás připravila naše skvělá Kuchtýna! Sledovat ji můžete na sociálních sítích:
• facebook - Kuchtýna
• instagram - Kuchtýna