Rajská omáčka z kořenové zeleniny s hovězím masem
Mám ráda, když se omáčky můžou dělat na zeleninovém základě. Čímž pozvedneme nutriční hodnoty pokrmu a navíc schováme zeleninu pro malé i velké nejedlíky. Chuť omáčky je pak díky zkaramelizované zelenině výraznější.
Potřebujeme:
700 g hovězího masa (já jsem použila krk)
50 g sádla
200 g mrkve
150 g petržele
150 g celeru
1 velká cibule
200 g rajčatového protlaku
2 lžíce polévkového koření Lussk
mletý pepř Lussk
cibulová sůl Lussk
3 bobkové listy Lussk
4 kuličky nového koření Lussk
4 kuličky pepře Lussk
1/2 lžičky mleté skořice Lussk
2 lžíce cukru
1 lžíce octa
1 l vývaru
2 lžíce másla
mouka k zahuštění dle potřeby
Postup přípravy:
Maso očistíme, omyjeme, vysušíme. Ze všech stran ho osolíme a opepříme. V hrnci na rozpáleném sádle ho orestujeme ze všech stran. Vyjmeme ho a odložíme na stranu. Ve výpeku orestujeme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu do zlatova. Pokud se nám tuk moc vypařil, přidáme lžíci sádla navíc. Tento krok restování je opravdu velmi důležitý k bohaté chuti. Pokud se nám zelenina začne přichycovat k hrnci příliš brzo, na chvíli odděláme hrnec z plamene a přichycený obsah na hrnci za chvíli povolí Skvělá je plochá vařečka. Jakmile zelenina zlátne přidáme i cibuli, která je dříve zkaramelizovaná. Zaprášíme cukrem, přidáme protlak a necháme ještě chvíli zarestovat. Zalijeme vývarem, vložíme koření včetně skořice, maso a dusíme doměkka. Dle zvoleného masa cca 1-2 hodiny. Jakmile je maso měkké vyndáme je společně s celým kořením z hrnce. Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem nebo dle zvyklosti ji můžeme propasírovat přes jemné sítko. Dochutíme octem, popřípadě ještě přidáme sůl a cukr dle chuti. Já už jsem dále nezahušťovala, ale pokud máte omáčku řídkou zahustíme rozkvedlanou hladkou moukou s trochou vody. Na závěr pro lesk omáčky přidáme máslo. Podáváme s těstovinami nebo knedlíkem.