Silvestrovská netradiční kyselica
Silvestrovká netradiční kyselica,
Polévka je grunt. A proto pro vás máme připravenou vydatnou kyselicu, která vás nastartuje do nového roku!
Na 4-6 porcí potřebujeme:
- 300 g kysaného zelí
- 2 lžičky kmínu Lussk
- 4 listy bobkového listu Lussk
- 4 kuličky nového koření Lussk
- 4 kuličky pepře Lussk
- 2 hrsti sušených trnek
- 3 hrsti sušených hub
- voda nebo zeleninový vývar
- polévkové koření Lussk dle chuti
- špekové koření a cibulová, citronová sůl Lussk dle chuti
- 250 ml smetany nad 30%
- 3-4 lžíce polohrubé mouky na zahuštění
Zelí vložíme do rendlíku. Přidáme lžičku kmínu, bobkový list, pepř, nové koření a lžičku polévkového koření Lussk. Zalijeme vodou tak, aby bylo zelí ponořené a vaříme do změknutí. Švestky dáme do misky s vodou, tak aby byly ponořeny. Zvlášť uvaříme sušené houby, dochutíme lžičkou kmínu a polévkovým kořením. Vodu z hub poté nevyléváme. Jakmile máme zelí i houby uvařené do měkka, slijeme všechno dohromady, včetně namočených švestek i s vodou. Pokud máme málo tekutiny, přilijeme vodu nebo zeleninový vývar. Ten můžeme použít na vaření všech komponentů. Polévka pak bude chutnější. Přibližně 15 minut povaříme vše spolu. Přilijeme smetanu a zahustíme moukou, kterou si rozkvedláme s vodou. Nyní dochutíme dle chuti. Můžeme použít polévkové, špekové koření nebo citronovou či cibulovou sůl Lussk. Výsledná chuť by měla být jemně kyselá, ale zároveň nasládlá od smetany a švestek.
Přejeme dobrou chuť.